Kinderen met buikpijn

 

Ongeveer 5 tot 20% van de kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Vaak in combinatie met harde of juist te zachte ontlasting. Een vervelende aandoening die veel invloed kan hebben op verschillende gebieden van het dagelijks leven, zoals: stemming, omgang met andere kinderen, schoolprestaties en schoolverzuim.

 

Bij de meeste kinderen worden, na onderzoek door de huisarts of kinderarts, geen afwijkingen in de darmen gevonden. We spreken dan van 'functionele buikpijn' of van 'het prikkelbare darm syndroom'. Bij kinderen met prikkelbare darmen reageren de darmen overgevoelig op allerlei prikkels zoals: voedsel, spanning en emoties.

 

Effectieve behandeling met hypnotherapie

 

Uit onderzoek (2007) van kinderartsen M.Benninga en A.Vlieger, in samenwerking met hypnotherapeut C.Frankenhuis, blijkt dat hypnotherapie bij kinderen met prikkelbare darmen zeer effectief is. Vervolgonderzoek uit 2012 toont aan dat 70% van de kinderen ook op lange termijn, na vijf jaar, pijnvrij is gebleven.

 

'De baas over je darmen'

 

Als gespecialiseerde PDS-therapeut heeft Els Tijkorte extra bijscholing gevolgd om deskundig uitvoering te kunnen geven aan het wetenschappelijk onderzochte hypnoseprotocol voor kinderen met chronische buikklachten

 

Het programma 'De baas over je darmen' is bedoeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Na een intakegesprek met de ouders en het kind, bestaat de behandeling uit zes consulten in een periode van drie maanden. Uw kind wordt aangemoedigd om allerlei verbeeldings-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de overgevoeligheid van de buik te verminderen, ook thuis te doen, opdat het resultaat van de behandeling optimaal is.

 

Om voor deze behandeling in aanmerking te komen, is een schriftelijke diagnose van een huisarts of specialist nodig.