Prikkelbare darm

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

PDS (of IBS of spastische darm) is een veel voorkomende functionele stoornis van het maagdarmkanaal. Er zijn lichamelijke klachten die na onderzoek niet duiden op afwijkingen in het weefsel.    

De belangrijkste symptomen zijn:  
· Buikpijn
· Krampen
· Opgeblazen gevoel
· Winderigheid
· Problemen met de stoelgang, zoals obstipatie, diarree of beide.    

De dikke darm blijkt overgevoelig en prikkelbaar voor o.a. het eten, spanning, druk en emotionele opwinding. Meestal heeft de darm ook een verlaagde pijndrempel en bewegingsstoornissen. Medicijnen en dieetvoorschriften geven lang niet altijd het gewenste resultaat.       

Hypnotherapie als behandeling van PDS

Michael Mahony, een vooraanstaande Engelse hypnotherapeut, heeft zich vanaf 1987 gespecialiseerd in de behandeling van PDS.
In zijn behandeling maakt hij gebruik van klassieke hypnotherapie.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij gebruikt wordt gemaakt van trance. Trance is een vorm van diepe concentratie. Tijdens de trance is men in een ontspannen toestand en tegelijkertijd bewust aanwezig, maar men is meer op de eigen binnenwereld gericht dan op de buitenwereld.

In trance kan gemakkelijk contact gemaakt worden met het onbewuste. Onze spieren van de darmen kunnen we niet op een directe manier controleren of beïnvloeden.  

Tijdens de trance is het vermogen om allerlei fysiologische processen van de darmen te beïnvloeden aanwezig. Door middel van visualisaties (het in gedachten beelden oproepen) kun je op een directe manier de werking van de darmen reguleren. Het verandert de manier van bewegen van de darmen en ook de mate van gevoeligheid. In Nederland is het programma van Michael Mahony uitgebreid tot een ‘darmmanagementprogramma’.    

Ongeveer 85 % van de mensen met PDS heeft baat bij dit programma.

Het Darmmanagementprogramma

De behandeling bestaat uit zes sessies klassieke hypnotherapie gedurende drie maanden. In de sessies wordt gewerkt met visualisaties en lichaamsgerichte oefeningen.De visualisaties worden opgenomen op cd’s en dienen volgens een bepaald luisterschema te worden afgeluisterd. Ook voor de lichaamsoefeningen geldt dat het oefenen ervan essentieel is.

Om in aanmerking te komen voor deze behandeling is een recente medische  verklaring van de huisarts of specialist nodig met de vaststelling van de diagnose PDS.

Doel van het programma

· Reguleren van het hele spijsverteringsproces
· Vermindering van de spanning en gevoeligheid van de dikke darm  
· Leren omgaan met stressvolle situaties op een manier die de darm ontlast  
· Vitalisering van lichaam en geest   

Soms kan het nodig zijn, om voorafgaand aan het darmmanagementprogramma te werken aan algemene problemen. Tijdens het hele programma is een actieve betrokkenheid erg belangrijk .

Adres praktijk

Velperweg 157
6824 MB  Arnhem

06-26632223
elstijkorte@yahoo.com
www.praktijkderodebeuk.nl

Kvk 09205981
Lidnummer NBVH 04089